Must-lepalind (Phoenicurus ochruros). Kataloonia, Hispaania
Emasvärvides must-lepalind 18. veebruaril Hispaanias. Rändlindude lugu lõpeb meil tavaliselt sügisese lahkumisega ja algab uuesti kevadise saabumisega, justkui poleks vahepealsetel kuudel midagi toimunud. Tegelikult pole lõunamaa neile pikk puhkusereis. Iga lühike talvepäev kulub toidu otsimisele, sulestiku korrashoidmisele, vaenlaste vältimisele ja turvalise ööbimispaiga leidmisele.
Must-lepalind varitseb saaki sageli mõnel kõrgemal kohal, sööstab sealt maapinnale putuka või ämbliku järele ning naaseb taas vaatluspostile. Talvel, kui putukaid napib, sööb ta ka marju. Paljud must-lepalinnud elavad talvitusalal üksikult ja võivad seal kaitsta oma väikest toitumisala sama kiivalt nagu suvel pesitsusterritooriumi.
Foto järgi ei saa teada, kas see lind oli Hispaania paikne asukas või Kesk- või Põhja-Euroopast saabunud talvitaja. Mõlemad on võimalikud, sest pehmema kliimaga piirkondades elab must-lepalinde aasta läbi, sügisel lisanduvad neile põhjapoolsemate alade rändurid.
Veebruari teisel poolel hakkab nende jaoks talv juba tasapisi kevadeks pöörduma. Pikenev päev annab organismile märku lähenevast pesitsusajast. Põhja poole rändaval linnul tuleb hoida end heas vormis ja koguda enne teeleasumist energiavaru. Tagasiränne ei ole üksainus pikk lend, vaid teekond, mille jooksul vahelduvad lennuetapid toitumise ja puhkamisega. Pesitsuspaika tuleb jõuda ajal, mil varjepaigad ja toidulaud on juba olemas, kuid paremad pesakohad pole veel hõivatud.
Kui see lind oli põhjapoolne talvitaja, võis tema kevadine teekond lõppeda kusagil Kesk- või Põhja-Euroopas, võimalik, et ka meie kandis. Siin algab uus elujärk: territooriumi ja paarilise leidmine, sobiva müüriõõne, katusealuse või muu varjulise pesakoha valimine, pesa ehitamine, haudumine ja poegade toitmine. Nii pole talvine Hispaania tema eluloos tühi vaheaeg, vaid oluline osa aastaringist – paik, kus elatakse üle külm aeg ja valmistutakse järgmiseks pikaks teekonnaks ning uue pesakonna kasvatamiseks.